Va oferim servicii in managementul deseurilor, inclusiv raportarile catre APM/ANPM, precum si in completare declaratii privind obligatiile la Fondul pentru Mediu.
Indiferent de domeniul de activitate al societatii, exista obligatii privind protectia mediului, de aceea, echipa de specialisti va sta la dispozitie in identificarea conformitatii cu cerintele legale.
Contribuabilii la Fondul pentru Mediu sunt:
Operatorii economici posesori de marcă proprie, care importă, produc sau distribuie produse ambalate indiferent de industria în care activează, au obligații către Administrația Fondului pentru Mediu.
Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională echipamente electrice şi electronice, baterii si acumulatori
Operatorii economici deţinători de surse staţionare, a căror utilizare afectează factorii de mediu, sunt obligaţi la plata taxelor la Fondul pentru mediu pentru emisiile de poluanţi în atmosferă generate, în cuantumul şi pentru pulberi, oxizi de azot, oxizi de sulf, poluanti organici persistenti, metale grele.
Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională substanţe clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, au obligaţia de a calcula şi de a plăti la Fondul pentru mediu o contribuţie de 2% din valoarea acestora
Operatorii economici are introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării
Operatorii economici care produc ambalaje de desfacere, pentru pungile şi sacoşele fabricate în România, sau cei care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, pentru pungile şi sacoşele achiziţionate din afara spaţiului naţional.
Operatorii economici are introduc pe piaţa naţională uleiurilor pe bază minerală, semisintetice şi sintetice, cu sau fără adaosuri.
Contribuabilii mentionati mai sus, au obligativitatea de a stabili şi de a declara lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea.
Externalizarea intocmirii si depunerii declaratiilor AFM reprezinta siguranta, corectitudine si de cele mai multe ori, reducerea costurilor.
Evidența gestiunii deșeurilor
Evidenţa gestiunii deşeurilor trebuie menţinută de către toţi agenţii economici care generează în cadrul activităţii lor orice tip de deşeuri, conform Hotărârii nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase.Legislația referitoare la managementul deșeurilor obligă generatorii de deșeuri să respecte mai multe obligații și proceduri, astfel:
Să desemneze o persoană responsabilă cu îndeplinirea obligațiilor de gestionare a deșeurilor, aceasta poate fi o persoană din rândul angajaților, sau se poate externaliza. Persoana responsailă cu managementul deșeurilor trebuie să fie instruită în acest sens prin absolvirea unor cursuri de specialitate;
Identificarea, clasificarea deșeurilor generate- presupune o cunoaștere în detaliu a activității societății și realizarea unei gestiuni cu privire la toate intrările și ieșirile deșeurilor în companie;
Codificarea deșeurilor- însemnând atribuirea unui cod fiecărui deșeu identificat dn activitate, codurile se regăsesc în nomenclatorul special de deșeuri din HG 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor; După ce am identificat deșeurile și le-am codificat, urmează clasificarea acestora în funcție de periculozitate ( periculos sau nepericulos) Deșeurile periculoase au un regim mai special, tocmai de aceea pentru a încadra cât mai corect deșeurile generate în cadrul companiei, recomandarea noastră este de a efectua o analiză a deșeului cu un laborator acreditat pentru a efectua o caracterizare corectă a acestuia;
Organizarea unui spațiu pentru depozitarea deșeurilor și colectarea separată a deșeurilor.
Colectarea separată a deșeurilor este o obligație legală a tuturor deținătorior de deșeuri și are socpul de a facilita valorificarea deșeurilor, dar și prevenire apoluării mediului.În acest sens societățile au obligația de a:
Amenaja un spațiu de stocare temporară a deșeurilor
– De a achizționa recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor
– De a eticheta pubelee cu codul și denumirea deșeurilor;
– Locul amenajat trebuie să fie curat, și de preferat acoperit astfel încât deșeurile să fie ferite de ploi sau vânt puternic care ar putea schimba compozița deșeului.
– Platforma pe care se amenajează zona de stocare a deșeurilor este indicat să fie din beton, iar localizarea să faciliteze accesul colectorilor.
Pentru deșeurile periculoase, se impune restricționarea accesului persoanelor neautorizate.
Instruirea personalului privind gestiunea deșeurilor
Respectarea ierarhiei deșeurilor:
– Pregătire sau reutilizare
– Reciclarea
– Alte operațiuni de valorificare;
– Eliminarea.
Încheiere contracte de prelure a deșeurilor numai cu colectori autorizați, din punct de vedere al protecției mediului;
Evidența lunară a gestiunii deșeurillor;
Raportarea datelor cu privire la gestiunea deșeurilor:
- Venim in ajutorul vostru, prin furnizarea propriului dosar de management al deseurilor. Acest dosar cuprinde identificarea, clasificarea si raportarea diferentiata a tipurilor de deseuri generate conform HG 856/2002 si Ordonantei de Urgenta nr. 92/2021 privind regimul deseurilor (lipsa acestui dosar se sanctioneaza cu amenda 20.000-40.000 RON).
- Constituirea si mentinerea unui dosar cu evidenta deseurilor generate o perioada de cel putin 3 ani, reprezinta o obligatie legala, putand fi solicitată de către autorităţile competente pentru protecţia mediului sau alte autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale care au atribuţii şi răspunderi în domeniul gestionării deşeurilor.
Notificarea către ITM
Notificarea către ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) reprezintă o obligaţie a societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi cu substanţe chimice periculoase. Notificările se elaborează şi se depun la Inspectoratul pe raza căruia respectiva societate îşi desfăşoară activitatea.
Necesitatea realizării acestei notificări este reglementată de Legea nr. 360/2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, cu modificările şi completările ulterioare, avându-se în vedere lista substanţelor periculoase din Anexa nr. 2 a HG nr. 1408/2008 privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase.
Autorizatia de mediu
Autorizaţia de mediu este un act administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare ai unei activităţi existente sau ai unei activităţi noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcţiune.
Autorizaţia de mediu se va emite pentru toate activităţile prevăzute în Anexa nr. I Lista activităţilor supuse procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu a Ordinului 1798/2007.
Procedura de reglementare este stabilită prin Ordinul 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.
Autorizaţia de mediu este valabilă pe o perioadă de 5 ani de la data emiterii, iar în situaţiile în care apar modificări de fond a datelor care au stat la baza emiterii acesteia, titularul activităţii are obligaţia de a transmite modificările către autoritatea competentă pentru protecţia mediului şi de a solicita revizuirea autorizaţiei de mediu. Autoritatea competentă pentru protecţia mediului emite o autorizaţie de mediu revizuită, caz în care aceasta îşi păstrează durata de valabilitate a autorizaţiei de mediu iniţiale, sau decide reluarea procedurii de emitere a unei noi autorizaţii de mediu.
Procedura de obţinere a autorizaţiei mediu se realizează înainte de începerea unei activităţi prevăzute în Anexa nr. I a Ordinului 1798/2007, desfăşurarea acesteia începând doar după emiterea actului de reglementare de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului.
In vederea evitarii eventualelor penalitati aplicate de autoritatile de control competente in domeniul protectiei mediului ( in principal Garda de Mediu), penalitati ce pot reprezenta amenzi pentru lipsa actelor de reglementare dar si suspendarea activitatii pana la intrarea in legalitate, se impune constientizarea problemelor ce pot decurge din necunoasterea acestor aspecte si implicit documentarea prealabila in vederea identificarii cat mai corecte a necesitatii reglementarii de mediu si a pasilor de urmat.
In situatia in care va decideti sa externalizati parcurgerea procedurii de solicitare si obtinere a autorizatiei de mediu, intrucat sunt foarte multe firme care preiau aceasta responsabilitate, multe fiind insa fara experienta in acest domeniu extrem de complex, va recomandam alegerea atenta a unei companii in domeniul consultantei de mediu care sa dovedeasca experienta in obtinerea actelor de reglementare.
Avem obligatii dupa obtinerea Autorizatiei, autorizatiei integrate de mediu?
Da, scopul aplicării vizei anuale este acela de a confirma faptul că titularul desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii pentru care a fost emisă autorizaţia de mediu sau autorizaţia integrată de mediu şi că nu au intervenit modificări care să afecteze condiţiile stabilite prin actele de reglementare