Consultanță în Implementarea Studiilor de Mediu
Oferim consultanță și servicii pentru realizarea următoarelor lucrări:
1. Audit de mediu:
Reprezinta gradul de conformare cu legislatia de mediu in vigoare si ofera solutii pentru a pune in practica cele mai bune masuri de imbunatatire a performantei de mediu.
In ce consta auditul de mediu?
a. Verificarea amplasamentului (modalitate actuala de depozitare deseuri)
b. Verificarea documentelor detinute (contracte colectori, autorizatii de mediu colectori, Anexa1/Anexa 2/Anexa 3)
c. Identificarea tipurilor de deseuri generate
d. Identificarea operatiunilor de valorificare / eliminare specifice deseurilor generate
e. Verificarea legislatiei (obligatii specifice conform tipurilor de deseuri generate)
f. Identificarea solutiilor de colectare selective sau identificarea colectorilor pentru toate tipurile de deseuri generate
g. Realizarea raportului de audit si a Planului de prevenire si reducere a deseurilor
Conform OUG 92/2021, art. 44, orice persoana juridică ce exercită o activitate de natură comercială sau industrial, detinatoare de Autorizatie (integrata)de Mediu, având în vedere rezultatele unui audit de deșeuri, este obligată să întocmească și să implementeze un program de prevenire și reducere a cantităților de deșeuri generate din activitatea proprie.
Acest program se publică pe pagina de internet a persoanei juridice și se transmite anual agenției județene pentru protecția mediului, inclusiv progresul înregistrat, până la 31 mai anul următor raportării.
Sanctiunile pentru nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu 20.000 lei la 40.000 lei
2. Studiu de fezabilitate mediu
Scopul este de a identifica nivelul de risc şi de a selecta evenimentele interne şi externe care pot avea loc, potenţialul impact asupra mediului înconjurător ca urmare a implementarii/retehnologizarii/ modernizarii/ extinderii unui nou proiect de investitii.
3. SEA
Se efectuează pentru planurile şi programele elaborate în diferite domenii care stabilesc cadrul pentru emiterea autorizaţiei in vederea realizarii proiectelor și activităților. Reprezinta un proces prin care se realizeaza evaluarea si identificarea potentialelor efecte semnificative ale unui proiect/activitate asupra mediului. Acesta are in vedere, stabilirea masurilor de minimizare si/sau lichidare a efectelor.
In cazul in care proiectul/activitatea ar putea sa aibe un impact negativ asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, se pot solicita informatii de catre autoritati, sub forma unui Studiu de Evaluare Adecvata.
4. Memoriu de Prezentare
Reprezinta documentul (conform legii nr. 292/ 2018)in care sunt prezentate caracteristicile amplasamentului, efectele proiectului si ale activităţilor care urmează a fi desfăşurate asupra factorilor de mediu.
5. Raport de Amplasament
Raportul de amplasament este parte a solicitării pentru emiterea Autorizaţiei integrate de mediu. Acest studiu evidentiaza situatia poluarii existente a unui amplasament, inainte de intrarea in functiune a instalatiei. Acesta ofera un punct de referinta si comparatie in momentul incetarii activitatii desfasurate de un amplasament.
In momentul incetarii activitatii, raportul de amplasament permite atat titularului cat si autoritatilor sa stabileasca daca pe perioada functionarii instalatiei s-a produs un impact major asupra mediului si daca sunt necesare lucrari de remediere. De asemenea, Raportul de Amplasament, reprezinta o confirmare a faptului ca amplasamentul a fost readus la o stare satisfacatoare din punct de vedere al protectiei mediului.
6. Bilant de mediu nivel I si II
Reprezinta un studiu elaborat cu scopul obţinerii autorizaţiei de mediu, care conţine elementele analizei tehnice prin care se obţin informaţii asupra cauzelor şi consecinţelor efectelor negative cumulate, anterioare, prezente şi anticipate ale activităţii, în vederea cuantificării impactului de mediu efectiv de pe un amplasament; în cazul în care se identifică un impact semnificativ, bilanţul se completează cu un studiu de evaluare a riscului.
7. Servicii GISS
Necesar pentru realizarea studii de impact asupra mediului. Acest sistem permite vizualizarea, stocarea, analiza și prelucrarea informațiilor, care sunt atribuite suprafetei terestre sub forma de harti.
8. Raport Privind Impactul Asupra Mediului
Proiectele care intra sub incidenta anexelor 1 si 2 din Hotărârea nr. 445 din 8 aprilie 2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, trebuie sa obtina/ sa revizuiasca Acordului de mediu.
9. Modelarea Dispersiei Poluanților în Atmosferă
Este o simulare matematică a modului de imprastiere a poluantilor in atmosfera. Această modelare se realizează cu ajutorul modelelor de dispersie, ce rezolvă ecuațiile și algoritmii care simulează dispersia poluanților, in functie de condițiile meteorologice (viteza şi direcţia vântului, umiditatea, temperatura), parametrii emisiei de poluanți, relieful in care se afla sursa de emisie.
10. Studiu de Zgomot/ Hărți de Zgomot
Are scopul de a estima si evalua cauza poluarii fonice datorat funcționării echipamentelor. Studiul acustic vine in completare si cu solutii de reducere a nivelului de zgomot care sa nu depășească limitele admise de legislaţia în vigoare. Evaluarea surselor de zgomot se realizeaza prin masuratori sonometrice efectuate conform standardelor aplicabile. Datele colectate in urma masuratorilor de pe teren sunt necesare elaborarii studiului de zgomot care cuprinde doua parti distincte: partea scrisa si hartile de zgomot realizate prin modelarea matematica si estimarea nivelului de zgomot in diferite puncte de interes, utilizand un software specializat.
11. Politica de Prevenire a Accidentelor Majore
Prin Politica de Prevenire a Accidentelor Majore (PPAM) se stabileste responsabilitatea operatorului economic de a garanta protejarea, la un nivel ridicat, a sănătăţii populaţiei şi mediului, prin mijloace, structuri şi sisteme de management adecvate. Aceasta cuprinde obiectivele globale şi principiile de acţiune ale operatorului, rolul şi responsabilitatea gestionării, precum şi angajamentul privind îmbunătăţirea continuă a controlului pericolelor de accident major şi trebuie să fie elaborată astfel încât să asigure un nivel ridicat de protecţie şi să fie proporţională cu pericolele de accident major. Operatorul revizuieste periodic, cel putin odata 5 ani, si actualizeaza in situatia in care se schimbă cantitatea sau tipul substanţelor periculoase utilizate.
12. Plan de Urgenta Interna
Conform cerinţelor Directivei Seveso III (Directiva 2012/18/UE privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase) şi legislaţiei naţionale (HG 804/2007 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substante periculoase, cu modificările şi completările ulterioare, Planul de urgenţă internă se elaborează în scopul planificării şi executării acţiunilor de pregătire şi intervenţie prin care se reduce riscul asupra angajaţilor, populaţiei, mediului şi proprietăţii, în caz de accidente în care sunt implicate substanţe periculoase produse, utilizate, manipulate sau depozitate în cadrul amplasamentelor de nivel superior.
13. Raport de Securitate
Conform cerinţelor Directivei Seveso III Directiva 2012/18/UE privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase şi legislaţiei naţionale HG 804/2007 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substante periculoase, cu modificările şi completările ulterioare, prin Raportul de Securitate se furnizeaza autoritatilor competente informatii cu privire la amplasamentul în care există substanțe periculoase în cantități considerabile.
Raportul de Securitate cuprinde detalii referitoare la amplasament, la substanțele periculoase prezente, la instalații sau la suprafețele de depozitare, la posibilele scenarii de accidente majore și la analiza riscurilor, la măsurile de prevenire și de intervenție posibile și la sistemele de management disponibile, pentru a preveni și a reduce riscul de accidente majore și pentru a se permite luarea măsurilor necesare pentru a se limita consecințele acestora.
14. Hărți Zone de Impact in sistem STEREO 70
15. Studiu Privind Condițiile Inițiale de Mediu
16. Studiu privind Riscul Climatic Asociat cu Proiectul
17. Proiect tehnic mediu
18. Studiu pedostationar
19. Studiu dispersie mirosuri
20. Plan gestionare disconfort olfactive
21. Studii pierderi tehnologice